Ett enkelt skärmtest

Här nedan finns ett enkelt sätt att ta reda på om din skärm är rätt inställd vad gäller ljusstyrkan (färginställning kräver andra åtgärder, s.k. kalibrering).
Om du har en bra skärm som är rätt inställd ska du kunna se alla 22 siffrorna (2x11) i de elva gråa fälten nedan, även om du får anstränga dig lite med 1:orna och 11:orna, speciellt i den undre raden.

Om du tappar ungefär lika många mörka siffror (låga nummer) som ljusa siffor (höga nummer) är ljusstyrkan OK, men skärmen är nog gammal eller en budgetvariant.

Om du ser alla siffror bra i den ena änden (ljusa eller mörka), men inte ser dem alls i den motsatta änden är din skärm nog felinställd. Ser du inte de mörka sifforna är din skärm för mörkt inställd, och tvärt om. Ändra ljusstyrkan tills du ser så många siffror som möjligt och de samtidigt är jämnt fördelade på ljusa och mörka sidan.

Gamla skärmar och billiga skärmar brukar inte kunna bli riktigt bra vad gäller detaljer i mörka partier och ljusa partier. Ofta är skärmarna på billiga bärbara datorer inte så bra.


Tillbaka till
huvudmenyn


besökare på denna sida
sedan 22 juli 2008