Lite fototeknik

Här ser du en fasad upplyst av en lysdiodficklampa. Exponeringstid c:a 15 sekunder. Bilden är gjord lite ljusare i Photoshop.  Jag har flera gånger fått frågan om hur jag tar mina mörkerbilder. Här kommer lite fakta:


Kamera:
Jag har en 5 Mpix digitalkompakt och numera även en digital systemkamera. För bägge gäller att förutom att man kan köra kameran helautomatiskt, kan man om man vill ställa in "allting" manuellt; tid, bländare, ISO, vitbalans, fokus... Det finns minst ett 20-tal sådana kompaktkameramodeller att välja bland och alla systemkameror brukar ha de möjligheterna.
Automatik funkar bra i det allra flesta lägen, men i "ruin-sammanhang" när man har mörka motiv är automatiken inte bra.Fotografering:
Har man bråttom och det är mörkt blir man tvungen att använda blixt. Den inbyggda blixten är nästan alltid för svag om man ska använda den i större lokaler än ett vardagsrum. Det brukar bli så att det som är närmast kameran blir för ljust, det som är 2-6 m från kameran blir OK och det som är längst bort blir kolsvart. Om din kamera har uttag för en extrablixt kan man naturligtvis använda en sån. Då lyser man upp saker också längre bort, men forfarande blir det som finns närmast kameran oftast för ljust. Ett bättre alternativ är att skaffa en s.k. slavblixt, eller om du redan har en extrablixt en slavtändare till den. En "slav" fungerar så att den utlöser en blixt om den blir träffad av blixtljus från en annan blixt. Rent praktiskt gör man så att en kompis får ställa sig 5-10 m framför dig och hålla i slavblixten/tändaren. När du tar kortet och ljuset från blixten i din kamera träffar slavblixten, lyser den också. Men... att få snygga blixtbilder i stora lokaler är inte så lätt. Därför använder jag en annan metod.


Har man gott om tid blir det bättre bilder om man använder långa exponeringstider (5-10 sek eller mer) och ställer in det mesta manuellt. Givetvis måste man ha stativ. Numera arbetar jag oftast så och de flesta av mina fotoalbum är tagna på detta sättet. Ljuset kan man få från starka ficklampor eller en lös blixt som någon får gå runt och fyra av på olika ställen medan man exponerar. Blixtljus är dock som sagt svårhanterligt.

Är det ljust i lokalen utnyttjar man givetvis det befintliga ljuset.

Jag använder Adobe Photoshop för att ändra ljusheten och kontrasten i bilderna, men jag tar inte bort eller lägger till saker i bilderna. De kan därför betraktas som dokumentära. På några få bilder har jag dock dolt namn.
Tillbaka till
huvudmenyn


Besökare på fotosidan