Tillbaka till
galleriet





Fåglaviks glasbruk

Bilder från ett övergivet glasbruk.


Det började med en snöstorm 1873. Grosshandlare (i glas) A. M. Andersson från Göteborg fastnade på resa med tåg i Fåglavik i Västergötland och blev tvungen att övernatta. Dagen efter tog han sig en titt på samhället och konstaterade att det i omgivningarna fanns stora torvmossar. Torv var ett billigt bränsle. Eftersom grosshandlare Andersson funderade på att starta glasbruk, gav det ena det andra och första glaset blåstes redan 1874.
Under de första åren tillverkades servis- och hushållsglas samt parfym- och medicinflaskor och man började snart också med buteljer, men slutade ganska snart med det trots att man hade lämplig sand gratis i närheten. Under brukets storhetstid, 1910-50, hade man som mest sammanlagt 26 verkstäder/smältdeglar igång, fördelade på 3 hyttor, Tyska, Franska respektive Reservhyttan. 350 man var anställda, inklusive dem som arbetade på torvmossarna. Det var det 5-6:e största glasbruket i Sverige. Man exporterade till flera länder.
Den största artikeln var lampglas.
På 50-talet började utländsk konkurrens bli kännbar och den långa marschen mot slutet började. Bruket gick i konkurs 1978, men med hjälp av konstgjord andning höll man igång till 1980, då man blåste det sista glaset. Tyska hyttan har stått tom fram till rivningen i september 2007. Försök till alternativ produktion har förekommit.
Fåglavik är nu en mycket sömnig samling hus ute i skogen.
Alla bilder är från Tyska hyttan, tagna våren 2007. Desutom hittade vi en produktkatalog från 1974. Klicka på länken nedan.




Exteriör, 7 bilder
Interiör, bottenvåning, 30 bilder
Interiör, övervåning, 16 bilder
Interiör, källare, 15 bilder
Katalog från 1974, 18 sidor
Sfäriskt panorama

Öppnas i popupfönster,
som ska maximeras om du har liten skärm.



Läs mer:

Fåglaviks glasbruk
Herrljunga hembygdsförening



Tillbaka till
galleriet












Unika besökare i detta album sedan starten den 6 september 2009


Unika besökare i Galleri B sedan 23 nov 2005