Tillbaka till
galleriet

Kodak Hill

Bilder från Kodaks nedlagda huvudkontor och laboratorium


På en liten kulle i Järfälla norr om Stockholm byggde Kodak 1967 ett labaoratorium, Kodak Hill, för framkallning av i huvudsak Kodaks egna filmer av olika slag. Markandsavdelningen flyttade dit några år senare och 1985 även huvudkontoret, som tidigare låg i Göteborg.

Laboratoriet var det enda stället i Skandinavien där man framkallade diafilmen Kodachrome. Denna film var på sin storhetstid, från 1930-talet fram till och med 1980-talet, den diafilm som alla andra diafilmer jämfördes med, och den "vann" i stort sett alltid. Men så kom Fujifilm med diafilmer som Velvia(1990) och Provia som i många avseenden var bättre och dessutom kunde framkallas med den betydligt enklare E6-processen av små lokala laboratorier, ja till och med i hemmiljö av amatörer. Kodachrome tappade på bara några år stora marknadsandelar på diasidan och blev tvungna att lägga ner Kodachromeframkallningen i Järfälla. De som fortfarande använde filmen fick sina rullar framkallade i Schweiz. Det labbet lades ner 2007 och sedan fanns det bara ett laboratorium i hela världen som kunde framkalla Kodachromefilmerna (det låg i USA förstås). 2009, efter 74 år, lades tillverkningen av filmen ner.
Även den mycket större marknaden för famkallning av negativ färgfilm vek undan för Kodak. Allt fler små butikslaboratorier, "korten på en timme", dök upp, ibland till och med i anslutning till mat-stormarknader.

Detta var nu inte de enda motgångarna.
En mycket värre bakslag för det "analoga" Kodak var den digitala fotografins intåg. Det gick med måttlig fart under 1990-talet, för att sedan explodera och filmkonsumtionen gick ner till en bråkdel av tidigare siffror och med den också framkallningen. Nya aktörer dök upp och tog för sig av den enorma, numera digitala, fotomarkanden. Kodak själva var tidigt ute med digitala kameror, men de lyckades inte hålla sig kvar på marknaden.

Kodaks väl tilltagna byggnader började bli för stora och man flyttade ut år 2000, när den digitala fotorevolutionen började ta fart på allvar. Ett mindre elektronikföretag flyttade in i kontorsdelen 2001, men blev inte kvar så länge. Husen stod sedan tomma till hösten 2011, då de revs. Eventuellt byggs en stormarknad här i framtiden.

Besöket gjordes en solig augustikväll 2008.
Tillbaka till
galleriet
Unika besökare i detta album sedan starten den 27 december 2011


Unika besökare i Galleri B sedan starten 23 november 2005